ArkivDesember 2008
Julemåneden begynte mellom snøtunge grantrær ved Mjøsas vestre bredd. Den hyggelige bibliotekaren kjørte meg rundt på vinterveier i snødrev, sånn at jeg fikk besøkt alle 8. klassinger i Gjøvik kommune. Trivelig! Vel hjemme fikk jeg beskjed om at jeg har fått prisen Årets fylkeskunstner! For 2009. Og fylket er selvfølgelig Buskerud. En stor glede for meg. Og en ære. Tusen takk!

August 2008
For en flott sommer vi har hatt, i hvert fall her på østlandet! Selv om regnet nå er en grå gardin foran vinduet mitt, så har denne sommeren handla om sol, nesten ingen myggstikk, hvit sand, frodig skog, stille, norske småbyer i duskregn, varme, lyse sommernetter, lange samtaler, ti gode skrivedager i London, spel og friskt bringebærsyltetøy. Før jeg drar ut på nye turneer i september og oktober, skal jeg være ei uke i Berlin og skrive ferdig et manus, men aller først blir det Tosca på Oscarsborg. Og der skal jeg bare være i publikum. 

Juni 2008
I juni er det vakkert i nesten hele Europa, men jeg reiser helst ikke bort. Jeg vil slenge og gå i de lyse, skandinaviske sommernettene, drømme og lengte mens natteranglere sykler hjem i tung syrinduft, stå opp klokka seks, kjenne sola som varmer litt etter litt og se folk våkne til live rundt meg mens rosene folder ute ett og ett blad. Og jeg leser "Doktor Faustus" (om igjen) av Thomas Mann, og skriver ett og ett kapittel i ei ny bok, langsomt - for denne sommeren skal være lang, den skal vare.

Mars 2008
Jeg henter fram utemøblene, sykkel, polerer bilen og koster vekk småstein fra en kort vinter før jeg setter meg i solveggen. Godt med ei stille påskeuke før jeg putter plekter i lomma, bøkene i veska og reiser ut. Først til fire kommuner i Vestfold, så flyr jeg til Sunnmøre med "Svarte vinger", og etter ei uke i London blir det ti nye maidager i Molde med forfatterbesøk. Nye steder, nye lesere, lyttere - kanskje kommer det virvlende noen nye idéer også?

Januar 2008
Godt nytt år!
Å kjøre med bilen full av utstyr mens snøen laver ned, lempe høytalerkasser og bære instrumenter er en del av turnéhverdagen. Men jeg må innrømme at det ofte er litt kaldere, våtere og tyngre i januar. Gitarist Jan Ivar Westli og jeg står for forestillingene "En som het Inger" og "Til min gyldenlakk" i den første vintermåneden.

1. februar får jeg overrakt Språklig samlings litteraturpris for 2007 i Gyldendalhuset. Og før jeg reiser ut på ny turné sammen med pianist Martin Bredin for å vise "Svart vinger", kommer den nye boka mi ut. "Med plekter i lomma" handler om supertalentet Juni som spiller elgitar i band. To band. Den skal være i bokhandelen 1. mars.

Desember 2007
På tampen av året ringer en vennlig mann og forteller meg at jeg har fått Språklig samlings litteraturpris for 2007. Prisutdelinga blir i januar, i det nye flotte Gyldendalhuset. Jeg legger på røret og smiler. Det gjør ingenting at fossen er delvis stivna i issvuller og at frostrøyken svir i ansiktet når jeg går over brua. Det her helt greit at hustak, trær, parkerte biler og plener er dekt av et tjukt lag store snøkrystaller. Frost er bare noe utvendig. Inni er jeg helt varm. God jul.

Oktober 2007
Mens bjørka står med gullbladene på, tikker det inn en fin nyhet: Det tyske forlaget Baumhaus Verlag oversetter "Svarte vinger" til tysk og gir den ut våren 2008. I permen legger de også ved en cd med den klassike pianomusikken som forekommer i teksten. Spennende satsing! 

"Svarte vinger" kommer også ut i ny, norsk utgave, pocket, rett over jul. 

August 2007
Høsten er en god arbeidstid, og for meg begynner den med Bjørnsonfestivalen i Molde, hvor jeg bl.a. skal ha forfatterbesøk i barneskolen med "Spindelvev" og vise den litterære forestillingen "Svarte vinger" for ungdomstrinnet, sammen med pianist Martin Bredin. 

I oktober og november blir det travelt. Heldigvis skal jeg turnere med ulike produksjoner. Jeg treffer 3.klassingene i barneskolen med "I snublefart" i Buskerud, 7. klassene i Vestfold opplever "Spindelvev og Maskepill" mens "Svarte vinger" skal på turné i de videregående skolene i Møre og Romsdal. 

Men september er til for å gå på barnålmjuke stier innover skauen, mens sola varmer på den ene sida av kroppen og kulda står som en trygg vegg på den andre sida. Det gleder jeg meg til, og tankene flyr dit de vil, mens jeg går med oppdelte furnåler i henda - fordi det lukter så godt. 

Februar 2007
Dette året begynner bra. Ny bok, "Svarte vinger", og et flott publikum som likte hva de hørte på Kulturtorget i Molde 27. januar.

I "Svarte vinger" møter vi Dea. Hun er 19 år og vil bli pianist. Det er ikke lett å bli en god klassisk musiker, en virkelig god musiker. Det koster ikke bare øvetid og forsakelse, det koster mye mer enn det. Og jeg lurte på mens jeg skreiv boka; hvor mye er hun villig til å ofre, for å nå målet? Og hvor mye er for mye?

Handlinga i "Svarte vinger" foregår på Blaafarveværket, et kultursentrum utenfor Åmot i Buskerud. Et nydelig sted jeg unner alle å oppleve. Hver sommer er det maleriutstilling i de gamle bygningene, og elva Simoa flyter stille forbi og binder fortid og nåtid sammen. 

 

 

 

 

 

 

Lise Knudsen

 

 

 

 

 

Siste utgivelse:

 

 

 

Uten dekning

 

 

 

Priser:

 

2009

Årets Fylkeskunstner i Buskerud

 

2007

Språklig Samlings Litteraturpris