Maskespill

2005

Aleine.
Det er det vi er. Alle sammen.
Og så later vi som om ikke.

Benedikte ser i taket.

Så vi finner noen. Noen å være sammen med. Så det ikke kjennes så ensomt. Så vi glemmer at vi er aleine.
Så vi glemmer at vi skal dø.
Det er derfor mennesker forelsker seg.
Det er et slags hukommelsestap.

Men hun er i hvert fall ikke forelska. Ikke i noen.


Anmeldelse

Masker, savn og skap
UNG BOK: Dyktig forfatter om generasjoner med kvinneliv
Lise Knudsen
MASKESPILL
Gyldendal

Dette er en fortelling om tre generasjoner med kvinners ensomhet. Benedicte er 14 og bor med mor og storesøster i mormorhuset. Foreldrene er nyskilt, og faren er fraværende på flere måter. Benedicte overses av storesøsteren og manipuleres av ei "venninne". Moren er melankolsk over et havarert ekteskap og mormorens nylige død. Og etterhvert blir mor og Benedicte gjennom dagbokfunn kjent med mormors underlige, ensomme historie - og med morfars hemmelighet. Inn i dette kommer også Benedictes egen forelskelse.

Det er blitt en interessant, sterk roman med en gjennomgående interesse for tall og tallkombinasjoners betydning. Mormors historie er den mest unike delen. Språket i boka er holdt i en poetisk tone som kan ergre noen, men som vil oppleves som en bonus for den rette leseren: "Å forelske seg skulle være som å åpne de doble stuedørene en tidlig morgen midt på sommeren."

Dette er Lise Knudsens åttende bok for barn/ungdom. Steg for steg har hun blitt en forfatter å merke seg. Riktignok har hun noen omstendigheter mot seg, siden hun verken spiller rock, poserer med sverd eller har vært hos Skavlan, men hvis det er noen rettferdighet i verden så bør denne forfatteren finne fram til stadig flere lesere, og nomineres til Brage og andre priser.
Anmeldt av MORTEN HAUGEN ©
[Adresseavisen, 2.1.2006]


Anmeldelse i jentebladet «Julia»

I det populære jentebladet «Julia» (nr. 13, 2005) skriver Vigdis Bjørkøy: «Hovedpersonen Benedikte i denne boken stiller seg følgende spørsmål: Hva er vitsen med å forelske seg og bli sammen med noen, når det er nødt til å ta slutt en dag? Det virker som det er to typer kjærlighet. Enten den som skjærer seg, slik som for Benediktes foreldre, som skal skilles – eller så er den du elsker så uoppnåelig at han bare forblir en drøm. Dette er en bok om oppbrudd, endringer og familiehemmeligheter – og dessuten om ensomhet, kjærlighet og forelskelse. Benedikte på 14 lengter etter trygghet i livet sitt, hun føler seg alene og lengter etter å høre til et sted.
En flott bok om de store og små følelsene i livet.


<- Tilbake | Til forsiden
Webredaktør: Ylva Marie Longva